Rybář a jeho žena se setkají v Příboru s lovci perel

V úterý 22. března se herci Tereza Hrabalová a David Vacke nejprve vydají do Masarykovy základní školy v Bohumíně, aby zde dvakrát zahráli scénické čtení pohádky Jana Wericha „O rybáři a jeho ženě“.

„Přestože jsme na severu Moravy navštívili již několik desítek knihoven i škol, v Bohumíně budeme hrát vůbec poprvé,“ prozrazuje David Vacke. „S panem ředitelem Rosíkem jsem měl zatím možnost hovořit jen po telefonu, takže se jako vždy na osobní setkání velmi těším. Předběžně jsme domluveni na další spolupráci v příštím školním roce, ve kterém bychom náš úspěšný projekt měli představit i dětem z dalších bohumínských základek,“ doplňuje herec a režisér, který se do drtivé většiny škol, které se svými kolegy jednou navštíví, pravidelně vrací.

„Školy se pak často ozývají samy, jelikož vidí, že naše produkce opravdu děti vedou aktivním a velmi atraktivním způsobem k četbě, a pro nás je pak příjemnou starostí najít pro všechny zájemce volný termín,“ spokojeně konstatuje David Vacke.

Ovšem návštěvou bohumínské základní školy úterní „výlet“ našich herců nekončí. V 16 hodin přečtou a zahrají Werichovu pohádku také v Městské knihovně v Příboru, kde budou následně místním knihovnicím asistovat u slavnostního vyhlášení čtenářské soutěže Lovci perel.

„Lovci perel je zajímavý projekt, který má podobný cíl jako naše scénická čtení – přivést děti k četbě a ukázat jim netušené možnosti, které čtení knih nabízí. Tak jsme moc rádi, že se v tomto okamžiku naše síly na chvíli spojí,“ uzavírá s úsměvem Vacke, a nám nezbývá než Tereze i Davidovi popřát šťastnou cestu!

rybar